Door Dana-Maria Faneker, 29 November 2018
Sorry, this text is only available in Dutch - 2 fantastische dagen!!!
Misschien dat je dat niet kan/mag zeggen omdat het gaat over een heel zwaar onderwerp. We hebben in twee dagen 5 scenario’s gefilmd, die te maken hebben met intimidatie, aanranding, sexting en loverboy situaties. Het is een heftig onderwerp en met dit top team van acteurs en camera crew hebben we toch twee hele leuke dagen met elkaar beleefd.
Ook al waren het intens zware dagen! Buiten in de kou, minuten lang in rare houdingen staan om een optimaal filmshot te krijgen, takes die over en over moesten, maar het was het allemaal waard.
Het was geweldig om met dit top team samen te werken aan dit belangrijke project.
We hebben serieuze gesprekken gevoerd en ook vooral veel gelachen met elkaar. Ik was de projectleider en regisseur van deze twee draaidagen en moest alles in goede banen zien te leiden. Dat was erg pittig qua organisatie. Ik moest buurtbewoners, winkeleigenaren en wijkagenten op de hoogte brengen van onze bedoelingen. We wilden namelijk niet dat mensen ongerust de politie zouden gaan bellen omdat ze de hele tijd een verdachte BMW zagen rondrijden of omdat ze geschreeuw en gescheld hoorden uit een donkere steeg.
Maar we hebben het vooral ook echt samen gedaan en we hadden dit niet kunnen doen zonder de hulp van gedragswetenschappers, buurtbewoners, studenten die hun huis hebben uitgeleend, winkeleigenaren, wijkagenten, familie, vrienden en vooral niet zonder deze meiden zelf en hun behandelaars.
Captain VR en De Rading Jeugd- en Opvoedhulp zijn een samenwerking aan gegaan om een VR trainings tool te ontwikkelen genaamd ”VRiend of Vijand?” waarbij ze meiden/jonge vrouwen kunnen laten oefenen in Virtual Reality/360 graden video met situaties die ze lastig vinden met jongens/mannen.
Binnen het expertisegebied seksualiteit en seksueel misbruik biedt De Rading seksespecifieke hulp aan meisjes vanaf 13 jaar die (vermoedelijk) in een misbruikrelatie terecht zijn gekomen, te maken hebben (gehad) met mensenhandel en/of seksueel traumatische ervaringen hebben opgedaan.
Kwalitatief goede hulp is belangrijk voor deze meisjes. Temeer omdat de kans dat meisjes opnieuw slachtoffer worden van seksueel misbruik in de volwassenheid (revictimisatie) twee tot drie keer groter is dan meisjes die niet te maken hebben gehad met seksueel misbruik in het verleden (Nijhof & Engels, 2015).
De VR trainingstool zal in februari 2019 klaar zijn om te testen op de eerste groep meiden. Daar wordt ook onderzoek aan gekoppeld door Hogeschool Utrecht. Daarna willen we de VR trainingstool ‘VRiend of Vijand?’ ook aanbieden aan andere belanghebbenden zodat er zoveel mogelijk meiden/jonge vrouwen geholpen kunnen worden.
Dit project is gerealiseerd in samenwerking met het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en een stil fonds.
Alle blogs